× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Čo nás čaká v extraligovom decembri?


02.12.2021

Posledný mesiac v roku prinesie v extralige bohatú hokejovú nádielku, okrem bežných kôl nás v období vianočných sviatkov čakajú aj tzv. regionálne kolá. Extraligistov zrejme uvidíme aj na turnaji vo Švajčiarsku či v Kanade, na MS juniorov. Z pohľadu hokejového fanúšika sa preto určite máme na čo tešiť.

Desať kôl 

V decembri je na programe extraligy až desať kôl, čo znamená, že v hre bude tridsať bodov. Program bude pomerne nahustený, čaká nás totiž aj reprezentačná prestávka. Navyše sa počas decembra odohrajú aj dve dohrávky dvanásteho, resp. osemnásteho kola, pričom v oboch sa predstaví Poprad, „kamzíkov“ tak čaká pomerne veľké sústo zápasov. Okrem tradičných víkendových duelov sa zápasy extraligy budú hrať netradične aj v pondelok či štvrtok, okrem toho aj v utorok a v stredu, od zápasov si teda hráči ani fanúšikovia neoddýchnu ani počas týždňa, pravda, počas sviatočného obdobia je to bežné. Otázne je, aká bude na zápasoch atmosféra, so vstupom divákov na zimné štadióny to v priebehu decembra vôbec nevyzerá ružovo a zrejme sa naďalej bude hrať pred prázdnymi tribúnami.

Zmena na chvoste tabuľky

Hoci sme pred mesiacom, v tom čase poslednej Spišskej Novej Vsi, predpovedali ťažkú pozíciu a náročné prebojovanie sa z posledného miesta, „rysy“ to napokon zvládli a momentálne sú na desiatom mieste, s päť bodovým náskokom pred posledným mužstvom. Na dvanástej priečke boli počas minulého mesiaca ešte dva tímy – Nové Zámky a Liptovský Mikuláš, posledné menované mužstvo vstupuje z tejto pozície aj do záveru kalendárneho roka. Dá sa predpokladať, že aj na začiatku toho nového bude na poslednej priečke jeden z tejto trojice, napokon, bodové rozdiely sú minimálne a aj siedma Dukla Trenčín má pred poslednými Liptákmi iba sedembodový náskok. Pri tridsiatich bodoch, ktoré sú v hre, sa v spodnej polovici tabuľky môže udiať všeličo. Liptovský Mikuláš má zatiaľ na konte najviac prehier a najmenej víťazstiev, preto bude s touto nelichotivou bilanciou musieť urobiť niečo významnejšie, nakoľko sa už blížime k polovici sezóny.

Reprezentačná prestávka

Ani december nebude bez reprezentačnej prestávky, hokejisti Slovenska sa predstavia tradične na turnaji vo Švajčiarsku. Predbežne je na turnaj NaturEnergie Challenge nominovaných osem hráčov z Tipos extraligy, ako si však môžeme pamätať z novembra, nominácia sa z rôznych dôvodov ešte môže zmeniť. Najväčšie hráčske zastúpenie má zatiaľ Slovan a Michalovce, okrem nich ešte aj Nitra, Trenčín, Nové Zámky a Poprad. O tom, akí hráči našej najvyššej súťaže sa napokon predstavia na turnaji, ktorý bude generálkou pred zimnými olympijskými hrami, budeme určite ešte informovať.

MS hráčov do dvadsať rokov

Prelom kalendárnych rokov prináša tradične aj majstrovstvá sveta juniorov. Aj tentokrát sa odohrajú v zámorí, presnejšie v kanadských mestách Edmonton a Red Deer. V termíne od 25.12.2022 do 5.1.2022 budú určite viacerí fanúšikovia sledovať vystúpenie našich juniorských nádeji. Na MS je zatiaľ nominovaných desať hráčov, ktorých materským klubom je niektoré z extraligových mužstiev. Viacero z nich sme samozrejme už mohli vidieť aj na ligových klziskách a niet pochýb, že ich uvidíme aj na kanadskom ľade. Najväčšie zastúpenie má HK Nitra, no v nominácii sú tiež hokejisti Slovana Bratislava, Dukly Trenčín, Popradu, Zvolena, Banskej Bystrice a Prešova. Ostro sledovaná bude určite najmä trojica Nemec – Mešár – Jedlička, prekvapiť však môžu aj ďalší.

Na čele tabuľky nič nové

Na čele ligovej tabuľky síce počas novembra došlo ku krátkodobým zmenám, no aj do dvanásteho mesiaca roka vstupuje s vedúcou pozíciou HC Slovan Bratislava. Rozdiel medzi prvým a tretím je iba päťbodový, a tak možno očakávať, že aj počas decembra sa bude líderská pozícia meniť. Či to však bude opäť len krátkodobý jav, alebo nie, bude záležať aj od formy jednotlivých mužstiev. Najlepšiu má stále Slovan, a pokiaľ sa na tom nič nezmení, nebude jednoduché ho z vedúcej pozície zosadiť. Do boja môže ešte zasiahnuť aj dvojica Nitra – Košice, ktorá má však o pár zápasov menej, nakoľko obe mužstvá počas novembra trápila maródka. 

Hokejový advent

Ako sme informovali hneď prvý decembrový deň, počas tohto mesiaca sme si pre Vás v redakcii pripravili pomyselný hokejový adventný kalendár. Otvárať ho budeme my a postupne v ňom bude čakať viacero mini prekvapení. Tešiť sa možno napríklad na vianočné hráčske Instadays. Každý deň sa odkryje pomyselné políčko a ako býva zvykom, na záver bude adventný kalendár zakončený väčším vianočným prekvapením. Veríme, že takýto obsah Vás počas predvianočného obdobia poteší a spríjemní Vám chvíle adventu.

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY